м. Житомир, вул. Покровська, 96

Федеральним міністерством продовольства і сільського господарства Німеччини був створений проект «Сприяння розвитку професійної освіти в аграрних коледжах України (FABU)». Термін його реалізації: 15 серпня 2017 – 30 липня 2020 (з можливістю подовження ще на один рік), а бюджет складає 3,6 млн. євро. Цей проект (номер: UKR 17-01) фінансується з коштів Федерального міністерства продовольства і сільського господарства Німеччини через ГФА Консалтинг Груп ГмбХ.

Проект реалізується через уповноважене товариство ГФА Консалтинг Груп ГмбХ, а також консорціумом, що складається з компанії АДТ Проект Консалтинг ГмбХ (ADT), Інституту економіки та довкілля Нюртінґен-Ґайслінґен (HfWU) та Товариства з управління проектами в аграрній економіці (PPMA).

Мета проекту: Поліпшення методів та змісту практичного навчання в аграрних коледжах України, забезпечення їх використання учасниками проекту та запровадження механізмів їх подальшого постійного удосконалення.

У рамках цього проекту 19-20 квітня цього року був проведений онлайн-семінар на тему «Обслуговування доїльного обладнання» для викладачів закладів фахової передвищої освіти із спеціальностей 204 «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва», 208 «Агроінженерія», 212 «Ветеринарна медицина». З німецької сторони для проведення семінару був запрошений доктор Дірк Гьомберг.

Свою доповідь 19.04.21 доктор Дірк Гьомберг розпочав з інформації методів і достовірності автоматичної діагностики молока на доїльних установках та основ контролю якості молока і здоров’я вимені в системах автоматичного доїння.

Доповідач із Німеччини д-р Дірк Гьомберг цікаво та змістовно подає інформацію про нормативно-правові основи перевірки доїльних установок за ISO 3918(«Термінологія»),  ISO 5707 («Конструкція та потужність»), ISO 6690 («Механічна перевірка»).

Детально зупинився на питаннях регулювання вакууму та швидкості повітряного потоку в трубопроводах та наголосив, що зміна вакууму в системі доїння може призвести до порушення молоковіддачі, нерівномірного, неповного доїння, травмування вимені та сприяє зроговілості і травмування кінчиків дійок.

20 квітня розглядались питання очистки дійного обладнання. Були порушені питання:

  • мета проведення очистки доїльного обладнання;
  • зв’язок з бактеріальним забрудненням сирого молока;
  • огляд практик/способів та їх оцінка;
  • передумови ефективної очистки доїльного обладнання;
  • значення вакууму в молокопроводах;
  • поширені засоби очистки та дезінфекції;
  • автоматична очистка молочних резервуарів;
  • поширені недоліки очистки та дезінфекції;
  • перевірка якості очистки доїльного обладнання.

Також, належну увагу було надано проблемі охолодження молока: фактори впливу на коефіцієнт корисної дії і обсяг споживання електроенергії холодильних установок, фізичні основи охолодження молока тощо.

В роботі семінару прийняли участь 34 навчальні заклади в тому числі  і Житомирський агротехнічний коледж.

Зав. кафедрою «Агроінженерія» С.М.Герук
Завідувач відділення «Агроінженерія» В.Г.Руденко